Користь або шкода гумату хімічного походження
Жовтень 5, 2016
Показати все

На сьогодні на ринку з’явилася так звана «структурована вода» - чарівний препарат абсолютно прозорого кольору, зовнішньо нічим не відрізняється від звичайної води з відомою формулою H2O.

Тобто вода не містить ніяких нових сполук окрім атомів кисню і водню. Подібна вода виготовляється як хімічними (електролізом), так і фізичними методами: спеціальна заморозка, кавітація, використання ультразвуку, магнітного випромінювання. За рахунок електролізу звичайна вода розпадається на іони, тобто слаболужну або слабокислотну рідину

Така вода також відома під назвами «жива», «кластерна», «активована» тощо. Назви можуть бути різними, а суть одна й та ж – ця вода дійсно дуже активна – знімає іржу з заліза, чудово відперає білизну – саме цей ефект використовується в бульбашкових пральних машинах, розчиняє погано розчинні сполуки.

Полив рослин активованою водою помітно прискорює їх схожість, сприяє більш інтенсивному росту та збільшенню врожаю. На думку автора, ніяких "чудес" у цьому немає. Нагадаємо, що природний гумус засвоюється рослиною всього на 0,2 – 0,4% від його вмісту у ґрунті. Тобто в своїй більшості шар гумусу взагалі не розчинний, і саме це дозволяє, використовуючи його маленьку частку, зберегти плодючість ґрунтів на довгі роки. Уявіть собі, що, якщо було б все навпаки, після кількох дощів ми втратили б його назавжди, тобто вимили з орного шару. Згадана вище активована вода розчиняє значну частину гумінових сполук, макро- та мікро-елементів, переводячи їх у доступну для рослин форму. Відповідно, живлення рослин зростає, одночасно значна частина плодючого шару «остаточно» йде у нижні шари ґрунту. В разі використання "живої" (читай слаболужної) або "мертвої" (читай слабокислотної) води, отриманої за рахунок електролізу, цей процес відбувається ще швидше.

Автор цих рядків ще тридцять років тому поливав ділянку троянд активованою водою. Така вода вироблялась під впливом магнітних полів та гідромеханічної кавітації. Присадибна ділянка знаходиться в с. Стара Збур’ївка, Голопристанського р-ну, Херсонської області. Супіщаний ґрунт з невеликим вмістом гумусу (до 1%) поливався протягом чотирьох років активованою водою. Результати вражали. Перші два роки троянди полихали, "наче полум’я червоне". Бабусі-сусідки заздрісно запитували: «Чим ти, Сергійко, їх удобрюєш?!» На третій рік квіти почали втрачати свою красу та привабливість. На четвертий рік з піску стирчали окремі «чурпаки», і тільки окремі листочки та гострі шипи нагадували про колишні квіти.

Автору цих рядків випала честь працювати в галузі кавітації з видатним українським ученим професором Івченко В.М. Роботи проводилися під керівництвом директора Інституту гідромеханіки АН УССР академіка Г.В. Логвіновича – головного фахівця Радянського Союзу в галузі гідромеханіки великих швидкостей, а саме кавітаційних течій.

Володимир Мойсейович, про якого йде мова, вже в 32 роки захистив докторську дисертацію, що в ті далекі роки було практично неможливо зробити.

Цікаво нагадати, що ще близько 40 років тому надзвичайно талановитий вчений-гідромеханік Володимир Мойсейович Івченко використовував у теплицях Красноярського дослідного господарства активовану кавітацією воду для вирощування квітів та овочів. Результати були вражаючими! Приріст, наприклад, огірків досягав 35-40% від контролю!

Геніальність Івченка В.М. була ще й у тому, що він (не будучи агрономом!) наполегливо радив щороку міняти весь тепличний ґрунт, оскільки він швидко втрачав родючість. І, як виявилося пізніше, він абсолютно мав рацію.

Тож робіть вибір самі – або отримувати шалений урожай і нищити землю, або?!...