Структурована вода (кластерна вода)
Серпень 23, 2016
«Гроші на вітер», або чому інокулянти не завжди ефективні
Жовтень 5, 2016
Показати все

Чи знаєте ви, що широко використовувані гумати хімічного походження, в тому числі гумати калію та натрію, «згортаються» у воді в присутності солей, що визначають жорсткість води. В першу чергу це двовалентні хімічні сполуки кальцію, магнію та заліза, на які так багаті водні ресурси України.

Вступаючи в хімічну реакцію з гуматами хімічного походження, солі випадають в осад у вигляді гідроокислів, забиваючи форсунки обприскувачів і крапельну стрічку.

При додаванні таких гуматів до високо мінералізованої води вони, в першу чергу, активно розчиняються і забарвлюють воду в темний колір. Створюється ілюзія, що гумат ефективно розчинився. Але насправді хімічне розчинення не відбувається, а утворюється мелкодисперсна суспензія у вигляді солей двовалентних металів, які повільно осідають на дно ємності.

На практиці оператор, який з'єднує препарати в баковій суміші, контролює тільки процес розчинення гуматів. Подальшу долю робочого розчину ніхто не відстежує. А він, виявляється, вже частково втратив свою ефективність!

Таким чином, на нашу думку, виробникам хімічних гуматів слід попереджати користувачів про застосування тільки "очищеної", а не мінералізованої, води.

До чого призводить використання подібних гуматів з мінералізованою водою в промислових масштабах? По-перше, до зниження позитивного ефекту від дії гумінових кислот на рослини, тому що вони «відпрацювалися» в робочій ємності, по-друге, до активного засолення ґрунтів гідроокислами солей, що випадають в осад на поверхні ґрунтів.

Про масштаби катастрофи, яку ми створюємо своїми руками, можна судити по тому факту, що в Інгулецькій зрошувальній системі, якою живиться більшість орних земель Херсонської та Миколаївської областей, кількість солей металів перевищує в 10-12 разів гранично допустиму концентрацію (більш докладно дивися фільм ). Поверхня полів в результаті інтенсивного зрошення буквально вкрита шаром солі. Додавання хімічних гуматів в крапельну стрічку ще більше стимулює випадання солей в орному шарі, знищуючи живі мікроорганізми і гумусовий шар.

Саме ця проблема і послужила приводом до створення нехімічного «Біо-гелю»® органічного походження, який «працює» в воді будь-якої якості.