«Гроші на вітер», або чому інокулянти не завжди ефективні

Користь або шкода гумату хімічного походження
Жовтень 5, 2016
Фунгіциди. «Щоб не лікуватись, давайте не хворіти»
Жовтень 5, 2016
Показати все

Біопрепарати, які містять бактерії, більше відомі як інокулянти, з’явилися біля 20 років тому і встигли завоювати як прибічників, так і скептично налаштованих аграріїв у всьому світі. Заміна хімічно вироблених добрив, в першу чергу азоту, на біодобрива, що видобуваються мікроорганізмами з повітря і органічних залишків, що містяться в ґрунтах, викликали справжню революцію в світі сільгоспвиробників. Здавалося б, майбутнє людства отримало «банківські гарантії» на вічність. Кінець ери хімізації був не за горами! Але ...

Штучно вирощені на біофабриках «бактерії-пестунки» при попаданні в несприятливі умови сухих або переохолоджених ґрунтів, кислих залишків хімічних добрив і, нарешті, ґрунтових грибів-патогенів швидко гинуть разом з надіями фермера на багатий урожай.

До того ж час життя таких «пестунок» після виходу з біореактора обчислюється тижнями і рідко місяцями. При цьому тільки за перший тиждень їх чисельність скорочується з мільярдів до мільйонів, тобто в тисячу разів!

Ось тоді-то у нас і зародилася ідея створити унікальний інокулянт з «бактеріями-воїнами», які «і у вогні не горять, і в воді не тонуть»!

«Десант» таких «воїнів» виживає в будь-яких екстремальних умовах холодної весни і посушливого літа, насильницької хімізації і ворожої бактеріальної мікрофлори ґрунтів.

Якщо «десант» до того ж забезпечити «боєприпасами» у вигляді стартерного легко засвоюваного корму, здатного забезпечити бактеріальний «вибух» як для своїх «бійців», так і для їх «союзників» у вигляді симбіотичних мікроорганізмів, що населяють ґрунт, то позитивний результат від дії інокулянтів може бути гарантований.

Сьогодні після численних контрольних дослідів і випробувань на практиці нами створений і випускається такий інокулянт. Його назва – «Біо-гель» з інокуляційними властивостями, і він має ряд відмінностей і переваг у порівнянні з природними інокулянтами.


7 ПЕРЕВАГ ІНОКУЛЯНТІВ

  • Практично потроюють надходження в ґрунт біологічного азоту. Фіксація азоту з атмосфери мікробними препаратами дозволяє компенсувати втрату азоту разом з урожаєм, виключаючи тим самим використання хімічних добрив. Знижується негативне навантаження на ґрунти. Так продуктивність азотфіксації після інокуляції при вирощуванні сої досягає 0,1-0,15 т/га.
  • Інтенсивно розвивають кореневу систему, стимулюючи засвоєння фосфору рослиною і підйом Р2О5 з нижніх шарів ґрунту у верхні. Інокуляція є свого роду біологічним насосом, вона збагачує фосфором верхній родючий шар ґрунту.
  • Істотно збільшують засвоєння внесених хімічних добрив. Відомо, що засвоєння мінерального азоту не перевищує 50%, фосфору - 20-25%, калію - 40-60%. Частина добрив, що залишилася, забруднює ґрунт, роблячи його «мертвим», непридатним для життя корисних мікро- і макроорганізмів. В результаті симбіозу привнесених інокулянтів і кореневої системи активізується живлення рослин, що робить хімічні добрива більш засвоюваними.
  • Збільшують енергію проростання насіння, що дозволяє говорити про більш короткі терміни появи сходів, їх рівномірність. Частка пророслого насіння зазвичай на 3-4% вище, ніж у не бактеризованої. Збільшується також швидкість розвитку рослини, формування стеблостою, інтенсивність фотосинтезу.
  • Збільшується засухо- і зимостійкість, в першу чергу, за рахунок інтенсивного розвитку кореневої системи, в другу, - за рахунок більш активного накопичення полісахаридів, які збільшують стійкість рослин до низьких температур. Проникнення розвиненої кореневої системи в нижні горизонти ґрунтового профілю збільшує надходження вологи, особливо в умовах посухи.
  • Істотно знижують витратні вкладення (механізми), в першу чергу, за рахунок зниження кількості хімічних добрив NPK аж до повної відмови від їх використання і переходу до органічного землеробства.
  • Знижують кількість нітратів і, відповідно, збільшують в урожаї вміст амінокислот і білка. Збільшення засвоєння азоту бактеризованими рослинами не збільшує кількість нітратів в кінцевій продукції. Нітрати рослин активно використовуються в синтезі амінокислот і білків.

6 ПЕРЕВАГ «БІО-ГЕЛІВ»

  • Універсальність. «Біо-гель» містить кілька штамів природних корисних (симбіотичних) бактерій, тому він може використовуватися під всі види сільськогосподарських культур на відміну від інших інокулянтів, розроблених на основі специфічних для певного виду рослин мікроорганізмів. Висока ефективність таких препаратів для однієї культури не гарантує позитивний результат для іншої.
  • Екстремальні умови використання. Ефективне використання в умовах посухи, заморозків, хімічних обробок, а також виживання при надвисоких температурах дозволяє говорити про «Біо-гелі» як про природні адаптогени, які реально підвищують можливість зберегти і збільшити урожай в екстремальних кліматичних умовах і техногенних ситуаціях. В результаті використання унікальної HTD-technology® отримання «чистих» мікробних препаратів, принципово відмінної від технологій, що використовуються на біофабриках, вдалося виростити «загартовані» бактерії, що витримують температуру від мінус 20 ° С і до плюс 80 ° С.
  • Стартерний корм (пребіотик) створює оптимальні умови для росту бактерій, що містяться в «Біо-гелі», при попаданні їх в ґрунт. Корм містить від 20% до 40% полісахаридів, амінокислот, ферментів, мікроелементів, вітамінів, мінералів, жирних кислот, необхідних для живлення рослини і репродукції нових бактерій. «Стартер» дає також імпульс розвитку корисних, в основному азотфіксуючих, мікроорганізмів, що мешкають в ґрунті. «Бактеріальний вибух» за допомогою легкозасвоюваного «стартера» дозволяє швидко колонізувати кореневу систему багатьох сільськогосподарських культур, витісняючи гриби-фітопатогени.
  • Фунгіцидна активність. Здатність швидко захопити екологічну нішу і не допустити розвитку патогенних мікроорганізмів. На відміну від класичних мікробних препаратів, що наносяться на посівний матеріал, «Біо-гель» ефективно використовується для обприскування вегетуючих рослин по листковій поверхні.
  • Підсилення дії гербіцидів. Експериментально було доведено, що дози гербіцидів можна знижувати на 30-50% під час проведення хімічних прополок для знищення бур'янів. Це дозволяє реально знизити хімічне навантаження на оброблюваний ґрунт.
  • Комплексна дія. Наявність в «Біо-гелі» великої кількості активних фітогормонів, амінокислот, макро- і мікроелементів в доступній формі дозволяє активізувати імунну систему рослини незалежно від мікробної компоненти препарату, отримати більш якісний і повноцінний урожай.